WEBVTT
00:00:01.070 --> 00:00:08.600
In a school, there are 812 students in the first two grades and twice this number in the other grades.
00:00:08.930 --> 00:00:11.230
How many students are in the school?
00:00:12.060 --> 00:00:29.630
We’ve been told there are 812 students in the first two grades and twice this number — in the problem, when we see “this number”, it’s referring to the 812 students.
00:00:30.150 --> 00:00:35.540
So twice this number means twice the 812 students.
00:00:36.150 --> 00:00:40.210
And we know that twice means multiplied by two.
00:00:40.470 --> 00:00:45.900
Two times 812 are in all the other grades.
00:00:47.000 --> 00:00:57.700
To find the amount of students in the school, we’ll need to know the amount of students in the first two grades, and then add the amount of students in all the other grades.
00:00:58.590 --> 00:01:09.900
Our first step will be to take the 812 students in the first two grades and multiply that by two to find out how many students are in all the other grades.
00:01:11.220 --> 00:01:22.530
Multiplying 812 times two, two times two is four, two times one is two, and two times eight is 16.
00:01:23.260 --> 00:01:27.740
812 times two is 1624.
00:01:28.310 --> 00:01:32.580
We could also say 812 plus 812.
00:01:33.370 --> 00:01:40.800
If we break up the 800 and the 12 pieces, we know that eight plus eight equals 16.
00:01:40.800 --> 00:01:46.140
And so, 800 plus 800 equals 1600.
00:01:46.650 --> 00:01:50.200
And 12 plus 12 equals 24.
00:01:50.590 --> 00:01:55.410
1600 plus 24 equals 1624.
00:01:56.100 --> 00:02:06.210
To find our final answer, we’ll take the number of students in the first two grades, 812, and add that two 1624.
00:02:06.240 --> 00:02:09.170
Which is the number of students in all other grades.
00:02:10.010 --> 00:02:12.280
We start by adding in the ones place.
00:02:12.460 --> 00:02:14.040
Two plus four is six.
00:02:14.740 --> 00:02:18.060
One plus two, in the tens place, is three.
00:02:19.320 --> 00:02:24.460
In the hundreds place, we have eight plus six, which is 14.
00:02:24.740 --> 00:02:30.950
So we write down our four and carry over our one into the thousands place.
00:02:31.890 --> 00:02:35.370
In the thousands place, we have one plus one, which is two.
00:02:36.270 --> 00:02:41.960
And so, we can say there were 2436 students in the whole school.